Ostravské hotely hlásí uklizeno po mistrovství, chystají se na Zlatou tretru

Ostrava / Česká republika / 19. května 2015

Ostrava, 19. května 2015 – 300 kilogramů drůbežího masa, 5 kilogramů burákového másla pro hokejisty nebo třeba 2000 porcí kávy v tiskovém středisku. To je gastronomická bilance Clarion Congress Hotelu Ostrava, který v období od 1. do 15 května hostil hokejové i realizační týmy skupiny B Mistrovství světa v hokeji 2015. V ostravských hotelech Imperial i Clarion Congress Hotel, které patří do portfolia společnosti CPI Hotels, proběhly po mistrovství sanitární dny, provozy již zahájily přípravy na další sportovní událost, Zlatou Tretru, jejíž hlavní program v Ostravě odstartuje 26. května. „V tuto chvíli v hotelu není po hokeji ani památky, hotel se zajel zpět do standardního režimu“, říká ředitel Clarion Congress Hotelu Ostrava, Radim Beneš.

První sportovci dorazili v den hotelového výročí

Pro obsluhující personál začal šampionát dlouho před oficiálním zahájením, hotel spojil přípravu na hokejové mistrovství s každoroční údržbou hotelu po zimní sezoně. Kromě běžných úprav exteriéru, čištění veřejných prostor a vozového parku proběhla revize výtahů, z bezpečnostních důvodů absolvovali zaměstnanci také požární cvičný poplach s evakuací. Vše bylo nachystáno již několik dnů před začátkem hokejového mistrovství, kdy dorazily výpravy Dánska a USA. Tým Běloruska hotel přivítal 30. dubna, tedy v den 40. výročí, kdy hotel, tehdy ještě pod jménem Atom, přivítal své první hosty. Kromě hokejových týmů, které se 120 pokoji obsadily více než tři čtvrtě hotelu, bydleli v ostravském Clarionu i významné osobnosti ledního sportu a členové Mezinárodního svazu ledního hokeje jako např. legendární ruský gólman Vladislav Treťjak nebo scouti a prezidenti významných klubů kanadsko-americké NHL, jako např. Columbus Blue Jackets.

Oslavy dne vítězství, sauna i Xbox
Hráči hokejového mistrovství strávili v hotelu více než 14 dní, kromě tréninkových jednotek si našli ve svém programu čas i na nehokejové činnosti. „Nejaktivnější byli Američané, často vyjížděli na výlety, podívali se do Osvětimi, Krakova nebo hrát golf v Beskydech. Často ale během návštěvy svých drahých poloviček vyrazili na nákupy do ostravských ulic.“, prozradil Radim Beneš. „Tým Dánska relaxoval nejčastěji hrou na Xboxu One, Bělorusové společně s rusky mluvícími hosty slavili houfně Den vítězství.“, dodal. Po příjezdu švédského týmu, který v rámci čtvrtfinálových zápasů dorazil z Prahy, došlo i na bingo.

Speciality pro sportovce přesně podle plánu
Tým Otty Kokoszynského, šéfkuchaře ostravského Clarionu Congress Hotelu, obdržel již v lednu od Zdravotního výboru IIHF přesná doporučení, jak má menu pro hokejisty vypadat. Jídelníček musel respektovat energetickou hodnotu a rozložení jednotlivých jídel, bylo potřeba zajistit, aby hráči měli občerstvení k dispozici brzy ráno před tréninkem v ČEZ Aréně i pozdě v noci po soutěžních utkáních. „Na talíři reprezentantů se objevovaly hlavně těstoviny, kuřecí a krůtí maso, nesmělo chybět burákové máslo. Speciální menu jsme vařili pro Bělorusy, kteří požadovali co nejméně ochucená jídla. Z každého jídla se odebíraly vzorky, které byly kontrolovány Krajskou hygienickou stanicí.“, uvedl Otto Kokoszynski.
Kromě ubytování a stravování hokejistů se ostravský Clarion postaral i o zázemí pro novináře, v kongresovém centru hotelu vzniklo tiskové středisko s restaurací pro více než 200 akreditovaných novinářů. Jako poděkování darovala mužstva hotelovému týmu podepsané dresy, švédský reprezentační úbor se vydražil v rámci zaměstnanecké party za 6 tisíc korun, které poputují na konto terapeutického centra Modré dveře.

Clarion Congress Hotel Ostrava je i v letošním roce ubytovacím partnerem dvoudenního atletického mítinku Zlatá tretra, bydlet zde bude řada sportovců včetně největších hvězd Asafay Powella a Usaina Bolta.