Ocenění za společensky odpovědné podnikání putuje do Ostravy

Ostrava / Česká republika / 21. prosince 2015

Trend podpory firemní společenské odpovědnosti, díky kterému řada zahraničních i tuzemských firem zohledňuje v rámci svého podnikání i sociální, kulturní a environmentální hlediska, se prosazuje i na Ostravsku. Mezi naposledy oceněné patří ostravský Clarion Congress Hotel. Národní cenu České republiky za společenskou odpovědnost za rok 2015 si ve Španělském sále Pražského hradu převzal ředitel hotelu Radim Beneš z rukou prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové a poslance Pavla Kováčika. Slavnostního galavečera, nad kterým převzal záštitu předseda vlády Bohuslav Sobotka, se zúčastnil i prezident republiky, Miloš Zeman. Oceněným v rámci slavnostního vyhlášení zazpíval tenorista Štefan Margita.

„Naší dlouhodobou motivací je především podpora odpovědného a korektního regionálního byznysu, sociálních i kulturních projektů. Prestižní Národní cena kvality pro nás znamená potvrzení správného směru, kterým se ubíráme v podnikání, péči o zaměstnance i komunitu a životní prostředí. Vnímám to jako ocenění nejen pro náš hotel, ale i pro Ostravu“, říká Radim Beneš, ředitel Clarion Congress Hotelu Ostrava.
Hotel se hlásí k podpoře regionálních producentů, mezi jeho dodavatele patří řada místních dodavatelů ovoce, zeleniny, pečiva a masa.
V rámci zeleného managementu v hotelu již několik let funguje program „We care“, kde si hosté volí, jak často chtějí během svého pobytu měnit ručníky. V rámci úspor energie hotel také v mimosezóně uvádí své kongresové sály do nulového režimu.

„Vzhledem k tomu, že jsme jedním z největších kongresových hotelů v kraji, který ročně obslouží desítky tisíc hostů, uvědomujeme si svou zodpovědnost a chceme být korektním partnerem nejen pro hosty, ale také pro dodavatele, se kterými přicházíme v našem regionu do styku. Do příštího roku bychom si rádi dali konkrétní závazek věnovat 1% z obratu hotelu na veřejně prospěšné účely,“ uzavírá Radim Beneš.
Kromě Clarion Congress Hotelu Ostrava byli za společenskou odpovědnost oceněny společnosti Brose CZ spol. s r.o. nebo Provident Financial s.r.o. v rámci podnikatelského sektoru, Krajský úřad Libereckého kraje v sektoru veřejná správa a Terapeutické centrum Modré dveře, z.s. v kategorii sociální podnik.

Program Národní ceny kvality České republiky (dříve Ceny České republiky za jakost) funguje již od roku 1994. Nevládní nezisková organizace Sdružení pro oceňování kvality realizuje i program Národní ceny České republiky za společenskou odpovědnost, který vede organizace k tomu, že jsou naplňovány všechny požadavky společenské odpovědnosti (ekonomika, environment, sociální oblast) a jsou součástí systému managementu organizace.
Hodnocení efektivity činností a výkonností organizace se provádí na základě sebehodnocení, které je následně posouzeno skupinou nezávislých hodnotitelů. Účastník programu získává vedle prestižního ocenění i přehled o silných stránkách a o oblastech, ve kterých má prostor pro zlepšování. Úspěšná účast v programu, završená získáním ocenění, příp. Národní ceny kvality ČR je dokladem o odpovědném a cílevědomém přístupu oceněných který vede k nadstandardnímu uspokojování požadavků zákazníků při dlouhodobém dosahování velmi dobrých ekonomických výsledků.