Liberecký Clarion Grandhotel Zlatý Lev představil výsledky rekonstrukce

Liberec / Česká republika / 21. dubna 2015

Clarion Grandhotel Zlatý Lev, který patří do portfolia společnosti CPI Hotels, představil výsledky rozsáhlé rekonstrukce za 90 milionů korun, která obsáhla nejen obnovení historické fasády a hlavního vstupu s terasou, ale také renovaci restaurace a společenského sálu. Právě slavnostní otevření sálu Anton Worf  tak symbolicky zakončilo stavební úpravy, které v uplynulých 10 měsících přiblížily tvář libereckého hotelu podobě, jakou měl v době svého dokončení v roce 1905.  Slavnostní večer z pódia svým proslovem uvedl vysokoškolský profesor a bývalý poradce prezidenta Václava Havla, PhDr. Jan Šolc, který vzpomínal na věhlas Grandhotelu Zlatý Lev v době, kdy vyrůstal, a popřál vše nejlepší do dalšího provozu. Hosty přivítal také ředitel Clarion Grandhotelu Zlatý Lev, Miroslav Souček.

„Rekonstrukce probíhala za plného chodu hotelu, bylo tedy výzvou skloubit fáze přestavby s udržením vysokého standardu služeb, na které jsou hosté v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev zvyklí. Liberečané mohou být pyšní na architekturu svého města a jsem velmi rád, že je tomu tak i díky jedinečnosti a secesní kráse našeho hotelu. Nemenší radost mám i z toho, že onen secesní půvab je dnes spojen s moderními technologiemi, které nejsou mnohdy vůbec vidět, a poskytují nám zcela jiné možnosti. V nově zrekonstruovaném sále již úspěšně proběhlo několik konferencí i plesů, jež ,věřím, dávají těmto slovům za pravdu.“, uvedl.

Na otevření zavítal i rakousko-uherský císař
Zpestřením programu slavnostního večera, kterého se kromě obchodních partnerů zúčastnila řada významných osobností kulturního a společenského života města Liberce, byla návštěva císařského páru Františka Josefa I. a Alžběty Bavorské zvané „Sissi“, na jejichž počest proběhlo historické předtančení. Byl to právě rakouský císař, který hotel před téměř 110 lety slavnostně otevíral. Prostřednictvím španělského valčíku nebo marše arcivévody Karla se hosté přenesli do počátku 20. století, kdy Grandhotel Zlatý Lev patřil k jedněm z nejmodernějších a nejpokrokovějších hotelů v Rakousku-Uhersku.  Pro návštěvníky byla připravena bohatá ochutnávka delikates z dílny šéfkuchaře Petra Liebera, jehož kuchyni ocenil během nedávné návštěvy i prezident republiky Miloš Zeman, který využil pohostinnosti Clarion Grandhotelu Zlatý Lev v rámci své oficiální návštěvy kraje již podruhé. Za 110 let svého provozu přivítal hotel mnoho prominentních hostů kulturního, sportovního i politického světa. Bydleli zde například slavný polárník Roald Amundsen, spisovatel Max Brod, hudební skladatel Johann Strauss, olympijský vítěz Emil Zátopek nebo prezident Eduard Beneš.

110 let historie tradice pohostinnosti
Clarion Grandhotel Zlatý Lev slouží svým hostům již od roku 1906, kdy jej u příležitosti česko-německé výstavy uvedl do provozu rakousko-uherský císař František Josef I. Hotel je umístěn v parkové zóně města Liberce, v jeho historické části v sousedství libereckého zámku. V současné době nabízí ubytování ve 112 pokojích a 5 apartmá včetně prezidentského ve stylu Art Deco. Hotel je od roku 2007 pod správou společnosti CPI Hotels, která jej začlenila pod značku Clarion americké franšízové sítě Choice Hotels International. V roce 2008 prošel hotel první velkou rekonstrukcí, rozšířil své ubytovací služby a spojením se sousední budovou zvýšil svou kapacitu na současných 117 pokojů. Opticky nejvýraznější přestavba ale započala v březnu roku 2014. Nejprve byla odstraněna přístavba u vchodu hotelu, která v 50. letech překryla původní prostornou letní terasu. Hotel získal i nový hlavní vstup s dekorativní stříškou, jejíž podoba vycházela z historických zdrojů a fotografií, které byly k dispozici. Kromě nové fasády a odstranění neonového nápisu hotelu byla vyměněna všechna okna a obnoven samostatný vchod do restaurace z Gutenbergovy ulice. Rekonstrukce se dotkla také gastronomického zázemí, proměnou prošla restaurace Benada, obnovena byla přilehlá knihovna oddělená od restaurace původními zasouvacími obloukovitými dveřmi. Poslední etapou bylo rozšíření kongresových prostor. Salon Anton Worf, který nese jméno hlavního architekta hotelu, prošel výraznou renovací, do sálu se vrátilo kabaretní pódium odstraněné v roce 1957 a znovu vybudovány byly i další původní prvky včetně skleněných světlíků, které zdobí secesní dekor nebo látkové potahy stěn.
Sál Anton Worf, oblíbené místo pro pořádání plesů a konferencí s nově rozšířenou kapacitou až pro 400 osob, byl slavnostně otevřen v dubnu 2015.