CPI HOTELS SLAVÍ 20 LET V ČESKU

Česká republika / 14. března 2013

CPI Hotels si připomíná dvacetileté výročí na českém trhu. Společnost pod tímto názvem funguje od roku 2007, ale její kořeny sahají až do roku 1993, kdy začínala podnikat pouze s jedním hotelem. Dnes do jejího portfolia patří již 15 hotelů a 2 ubytovny s kapacitou dosahující téměř 7500 lůžek a 8000 konferenčních míst, čímž se řadí do čela nejvýznamnějších hotelových operátorů v České republice. Městy působení CPI Hotels jsou Praha, Liberec, Ústí nad Labem, České Budějovice, Ostrava, Hradec Králové, Olomouc, Špindlerův Mlýn a Františkovy Lázně.

Prvním hotelem, který před dvaceti lety odstartoval podnikání dnes největší české hotelové skupiny, byl Hotel Fortuna, nyní Hotel Fortuna City, ale v minulosti známý také jako vůbec první východoevropský hotel pod značkou Quality z mezinárodního řetězce Choice Hotels International. Z hlediska rozvoje se staly významnými především poslední roky, kdy se společnost soustřeďuje na systematické budování sítě business hotelů vyšší kategorie v Praze a akvizice v krajských městech ČR. Od roku 1996 je společnost CPI Hotels výhradním zástupcem pro značku Clarion mezinárodního hotelového řetězce Choice Hotels International pro Českou republiku a Slovensko. Jako první zahájil provoz Clarion Hotel Prague Old Town v centru Prahy s vynikající dostupností k nejvýznamnějším turistickým atrakcím památkové rezervace. V březnu roku 2008 následovalo otevření Clarion Congress Hotelu Prague, který se od prvního okamžiku stal vlajkovou lodí společnosti. Díky rozsáhlému zázemí kongresových prostor na ploše přesahující 4 tisíce plošných metrů o celkové kapacitě až 2500 osob, špičkovému technickému vybaveni, ubytovacím možnostem a především komplexní nabídce služeb je vyhledávaným místem pro odborná, společenská a sportovní setkání. Nezbytným doplňkem jsou designové restaurace a bary určené hotelovým hostům i široké veřejnosti. Pod vedením šéfkuchaře Miroslava Soukupa zde kuchařský a cukrářský tým předvádí kulinářské umění v podobě originálních pokrmů a gurmánských specialit, které odráží současné gastronomické trendy. V rámci nadnárodní hotelové sítě Choice Hotels International byl Clarion Congress Hotel Prague oceněn titulem „Nejlepší hotel Clarion roku 2009 v Evropě“, v roce 2012 jako „Nejlepší kongresový hotel České republiky“ a „Nejlepší hotel Clarion v regionu střední Evropy,“ což jej coby finalistu vyneslo do celosvětového finále, které proběhne v květnu 2013 v USA.

Uplynulých několik let i současný stav cestovního ruchu a konferenční turistiky výrazně ovlivnila skepse způsobená hospodářsko-ekonomickou krizí z konce roku 2008. CPI Hotels však dokázala negativnímu vývoji úspěšně čelit především díky strategické diverzifikaci služeb hotelového portfolia. Aktuálně se hotelová skupina rozrostla ať již o jihočeský Clarion Congress Hotel České Budějovice, tak o Clarion Hotel Špindlerův Mlýn ve vyhledávaném horském středisku. Letos přibude čtyřhvězdičkový Clarion Congress Hotel Olomouc, který vzniká kompletní rekonstrukcí někdejšího hotelu Sigma. Těžiště aktivit CPI Hotels se soustředí na kvalitní nabídku konferenčních služeb pod značkou Clarion nejen v Praze, ale i ostatních krajích. Regionem, kde se společnost v budoucnu hodlá prosadit, je Brno a jižní Morava. CPI Hotels se etabluje také v kategorii tří hvězd s vlastní značkou Fortuna Hotels, provozuje pětihvězdičkový Buddha-Bar Hotel Prague a z hlediska dlouhodobého ubytování kontroluje též projekt Ubytovny.cz.

Luxusní Buddha-Bar Hotel Prague, který se nachází v centru Prahy, potvrzuje mimořádnou kvalitu poskytovaných služeb spokojeností hostů i celou řadou prestižních ocenění. Pravidelně boduje na Tripadvisor.com, jednom z největších světových portálů o cestovním ruchu, kde se hosté dělí o své reálné zkušenosti a dojmy z cestování po celém světě. Vliv těchto hodnocení na ostatní cestující se projevuje zejména ve volbě konkrétního hotelu pro jejich příští návštěvu dané destinace. Zajímavým oceněním byl úspěch z loňského roku, kdy se Buddha-Bar Hotel Prague při příležitosti dne sv. Valentýna umístil v žebříčku prestižního kanadského Reader´s Digest v TOP 10 nejromantičtějších hotelů světa, a vstoupil tak do společnosti luxusních hotelů v Paříži, Benátkách či New Yorku. Hotel je často vyhledávaným místem mezi českými i zahraničními celebritami. Přechodným domovem se stal například světoznámým modelkám Tereze Maxové, Haně Soukupové či Pavlíně Pořízkové, ze zahraničních hostů jmenujme alespoň slavného fotografa Davida LaChapella, legendární herečku Claudii Cardinale či hvězda poslední bondovky Skyfall Tonia Sotiropoulou. Hotel poskytuje ubytování v 36 luxusních pokojích a 3 apartmány přímo v živoucím srdci české metropole jen pár kroků od Staroměstského náměstí. Navíc je vůbec prvním z nově vzniklého řetězce Buddha-Bar Hotels & Resorts inspirovaným legendární značkou Buddha-Bar.

V loňském roce se společnost CPI Hotels pustila do dalšího hotelového byznysu, když vstoupila na trh s novou značkou Spa & Kur Hotels v oblasti lázeňství, které považuje za aktuální a vysoce perspektivní. Pod novou značkou zatím funguje bývalý Lázeňský dům Praha ve Františkových Lázních, přejmenovaný na Spa & Kur Hotel Praha, a vloni v květnu se prvním hostům ve stejném lázeňském městě otevřel druhý luxusnější hotel z řetězce, čtyřhvězdičkový Spa & Kur Hotel Harvey, který v rekonstruované secesní budově nabízí nadstandardní úroveň ubytování, gastronomie i léčebné procedury a nadstandardní wellness pobyty.

Dalším významným projektem je síť restaurací Benada, které jsou kromě Prahy i v dalších koutech republiky a oslovují hosty přátelskou atmosférou a vysokou úrovní gastronomie i servisu za dostupné ceny. Zvláštní péče je věnována jak výběru surovin a přípravě jídel, tak i standardům profesionálního osobního přístupu. Pozornost míří také na ty nejmenší, kteří se mohou těšit na speciální dětské menu včetně nekuřáckého prostředí.V nabídce jednotlivých restaurací jsou místní speciality i kulinářské zážitky z gastronomického kalendáře s důrazem na čerstvost, sezónnost a lokální příslušnost. Koncept Benada je založen na zážitku z jídel, která připravují šéfkuchaři na základě tradiční české gastronomie v moderním pojetí s doteky mezinárodních kuchyní a ohledem na požadavky zdravé výživy.

V souvislosti s letošním dvacetiletým výročím působení na trhu si společnost CPI Hotels připomíná nejen základní mezníky z minulosti, ale hledí především kupředu a poodkrývá plány na blízkou budoucnost. Čtyřhvězdičková stálice hotelových a konferenčních služeb pod značkou Clarion se letos v září rozroste o Clarion Congress Hotel Olomouc, ve střednědobém horizontu by se na Clarion měl proměnit královéhradecký hotel Černigov, v hledáčku jsou akvizice v Brně a uvažuje se též expanze do zahraničí. Značka Spa & Kur Hotels má ambici vytvořit hotelový řetězec s léčebnými a wellness procedurami v lázeňských městech a rezortech, mimo jiné i v tradičním lázeňském trojúhelníku, tedy Františkových Lázních, Karlových Varech a Mariánských Lázních. Další možnosti rozvoje aktivit CPI Hotels mohou vést prostřednictvím manažerských kontraktů na provozování hotelů, kdy jejich vlastníci využijí zkušeností dosazených odborníků, kteří tak fakticky řídí hotel a podílejí se na provozu. Synergie největšího hotelového operátora pomůže dosáhnout na levnější dodavatelské služby či vyšší efektivity provozních záležitostí i obchodních aktivit.