BENEFIČNÍ VEČER V CLARIONU NABÍDNE DOBROČINNOU AUKCI I HUDEBNÍ ZÁŽITEK SE SKUPINOU HRADIŠŤAN

Praha / Česká republika / 5. února 2014

Již ve čtvrtek 6. 2. 2014 proběhne ve vysočanském Clarion Congress Hotelu Prague benefiční koncert skupiny Hradišťan. Výtěžek z koncertu i následné dobročinné aukce uměleckých předmětů ze sbírek pražských arcibiskupů a keramických výrobků dětí z petrovických základních škol poputuje na výstavbu nového Farního centra v Praze – Petrovicích. Nad akcí převzal záštitu mimo jiné pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka a primátor hl. m. Prahy Tomáš Hudeček. Clarion Congress Hotel Prague v rámci benefice poskytl prostory pro uspořádání akce. „Jsme rádi, že jsme mohli benefiční koncert touto formou podpořit, věřím, že ve výsledku akce pomůže regionálnímu a kulturnímu rozvoji Prahy – Petrovic.“, řekl o benefici Miroslav Bukva, ředitel Clarion Congress Hotelu Prague.

Po hudebním zážitku, který přinese koncert skupiny Hradišťan pod vedením Jiřího Pavlicy, je na programu dražba, do níž byly věnovány i předměty z pozůstalosti kardinála Františka Tomáška. Mezi zhruba 80 draženými předměty je kromě několika obrazů, dobových váz, nebo sošek například i sada knoflíků s erbem Lva kardinála Skrbenského z Hříště ze začátku 20. stol., která je se svou nejvyšší vyvolávací cenou 16 000 Kč jedním z nejvzácnějších předmětů v dobročinné aukci.

„V dražbě je mnoho zajímavých a vzácných exemplářů, zmínil bych například i těžítko v podobě lva z tmavého skla z Rakouska 19. století, které bylo součástí mohutného kamenného těžítka a zdobilo arcibiskupský pracovní stůl. Hosté si budou moci domů odnést unikátní kusy a zároveň pomoci dobré věci.“, dodal arcidiecézní konzervátor Vladimír Kelnar, který se podílel na výběru předmětů do benefiční aukce. Akce probíhá ve spolupráci Arcibiskupství pražského s Římskokatolickou farností sv. Jakuba st. Prahy – Petrovice. Nové farní centrum by v případě vybrání dostatečného množství prostředků mohlo v Praze – Petrovicích vyrůst již na podzim roku 2015.